Bittens Addiction | För patienter
14495
page-template-default,page,page-id-14495,page-parent,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Behandling och kurser för dig som har sjukdomen socker addiction: 

På den här sidan finns information som är till hjälp för dig som anser att du har ett problem med socker/mjöl/skräpmat. Vill du fördjupa dig, lära mer, diskutera/få stöd av  andra så finns den slutna gruppen Sockerbomben i din hjärna, på FACEBOOK,  gå gärna med där.

Den stora utmaningen idag är hur vi ska kunna bli fler med kunskap om sockerberoende, screening, bedömning och kartläggning/diagnostik och biokemisk reparation, för att fler ska kunna få professionell hjälp.  Den första utbildningen för yrkesutövare startade i oktober 2012 och jag startar nya utbildningsgrupper varje år.

Här hittar du en förteckning över aktiva terapeuter som jag har utbildat.  Där kan du se om någon finns i din närhet.
Om du vill gå kurs eller lyssna på föreläsning för sockerberoende hittar du aktuella evenemang här.

Tyvärr gör okunskapen och åsiktstänkandet att det finns de som ej ”tror” på sockerberoende som en sjukdom. Idag finns massor av forskning, se fliken,  där man kan läsa på. Lyssna på oss som har insikter, kunskap och erfarenhet. Få kan skilja på socialt bruk, eller ”normie” som jag skämtsamt säger  som innebär att man ej är besatt, ej överäter och får inga konsekvenser av att äta sötsaker/mjölmat  ibland. Nästa stora grupp är de vi kallar skadligt bruk. De får konsekvenser av att äta för mycket processad föda och för lite näringsrik mat. Men de är ej besatta utan dessa personer firar med mat och tröstar sig med mat, äter på stress, äter sötsaker som livsstil, för att det är gott och för att de är okunniga om en bra mathållning. Detta tillstånd är inte sjukdom. Den tredje kategorin är socker/mjölberoende , har alltså ett patologiskt, sjukligt bruk.

Du kan svara på dessa sex enkla frågor för att få en indikation på i vilken kategori du hamnar.

UNCOPE S, klicka här

Varför är är det så viktigt att kartlägga/diagnosticera vilket tillstånd en person har ?

Det är oetiskt att behandla en person utan att veta vad som ska behandlas.

Det är risk för felaktig behandling när det gäller skadligt bruk eller  patologiskt bruk/beroende , det är olika behandlingsmetoder för dessa.

Det är mycket viktigt för patientens förståelse, acceptans och motivation och för att kunna  formulera realistiska mål för behandlingen.

Essentiellt för forskning på behandlingsresultat – det är värdelöst om man inte vet vilket tillstånd som behandlats!

Det instrument jag utvecklat för denna kartläggning kallas SUGAR ® och  bygger på Internationella Diagnoskriterier ICD 10. Här är en lista på certifierade: sugar-certifierade

I dagsläget finns ännu inget intresse från sjukvården/landstingen att remittera ( ta betalningsansvar) till  behandling även om antalet läkare som hänvisar patienter att kontakta oss ökar hela tiden. Generellt har inte traditionell sjukvård någon utbildning inom addictionmedicin heller och framförallt inte i sockerberoende.. Inom socialtjänsten finns inte  heller möjligheten att få remiss hit och försäkingskassorna anser att detta är medicinsk rehabilitering och de kan möjligen betala för yrkesinriktad rehabilitering.

Så det återstår ännu så länge att betala själv även om jag kan se en långsam ökning av arbetsgivare som remittenter.

Vi är många idag som arbetar för att sprida kunskap och ändra på detta. Du kan bidra med att själv läsa på och kom ihåg att behöver du hjälp kontaka någon av oss som som har utbildning och erfarenhet. Att fortsätta gå till ”gynekolog med benbrott ger inget resultat”

Våga be om rätt hjälp och våga diagnos.

4-dags intensivkurs

Intensivkurs NOV 2021 Pia