Bittens Addiction | Maten – ketogen kost
15395
page-template-default,page,page-id-15395,page-child,parent-pageid-9619,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Maten – ketogen kost

Rekommenderad kost för sockerberoende

 

Viktigt att veta: De sidor som tar upp LCHF (lågkolhydratkost) och ketogen kost – det finns massor idag – tar inte upp sockerberoende. Så du behöver läsa dessa med kunskap om sockerberoende-sjukdomen.
 
Detta är ketogen kost:
Ketogen kost, eller keto, är en mycket strikt variant av LCHF som förvandlar kroppen till en fettförbrännande maskin. Det kan innebära många potentiella fördelar för viktminskning, hälsa och prestation, men eventuellt också några bakslag och biverkningar i början.
 

Ketogen kost påminner om andra former av lågkolhydratkost, som Atkins eller strikt LCHF. De strikta varianterna av lågkolhydratkost är ofta ketogena av bara farten. Den stora skillnaden mellan strikt LCHF och keto är att intaget av protein är begränsat i den senare. Ketogen kost är speciellt utformad för att resultera i ketos. Det är möjligt att mäta och därefter anpassa kosten för att nå optimal ketos för hälsa, viktnedgång eller för fysisk och mental prestation.
Källa: dietdoctor.com

 

Att ta bort ”drogmaten” (socker, mjöl/processade produkter) är en förutsättning för att tillfriskna. Börja med att bestämma dig för att bara för idag ska jag avstå min drog. Det är allt du har kontrollförlust över, allt du överäter, inte kan sluta äta när du väl börjat, allt som leder dig tillbaka till “drogen”.

 

Du kanske ogillar ordet DROGEN men jag vet att enda sättet för oss att tillfriskna är att förstå beroende och inse att vi drogar på vissa saker.

 

Här hittar du matförslag med födoämnesgrupper som du kan äta. Börja med att sanera ditt hem på drogmat. Starta med att äta tre måltider om dagen. En måltid skall bestå av grönsaker, och du kan äta både varma och kalla protein och fett. Här finner du ett kostschema för de första 21 dagarna.

 

Gå med i grupperna Sockerbomben i din hjärna och Sockerfria kokboken på facebook, där får du stöd av andra att genomföra denna förändring.

 

Nästa steg är att veta hur just jag ska äta. Vi ska alla ha bränsle men olika bränsleblandning just för att vi är biokemiskt unika. Att hitta fram till den blandningen är ibland ”trial and error” vilket innebär att du får pröva dig fram. Några av oss är överätare, eller som jag föredrar att säga ”volymberoende”. Biokemin bakom detta är mycket intressant. Läs mer i Sockerbomben 3.0.

 

Ett sätt att finna ut din bränsleblandning är att börja föra matdagbok. Låter tråkigt, säger många, men se det som en kärleksfull dialog med din kropp.

 

Vi är genetiskt anpassade för en viss kost; det vi kallar naturlig mat, utan tillsatser, gjord på rena råvaror. Det är inte någonting som är processat, dvs som innehåller kemikalier, socker och mjöl.

 

Oftast tänker vi att bara jag äter ”rätt” så blir jag fri sockerberoendet. Tyvärr är det inte så enkelt. Jag brukar säga att maten är 10% av hela tillfrisknandepaketet. Vi behöver mycket kunskap och många verktyg för att leva med sjukdomen som ju är kronisk, mer om detta lär du dig med tiden.

 

Många av oss har dragit på oss hormonrubbningar av alla de slag, brist på enzymer och saltsyra, vitamin- och mineralbrister, och vi har ofta en överbelastad lever, uttröttade binjurar och en trasig tarm med felaktig tarmflora. Och framförallt hyperinsulinemi – för mycket insulin som leder till insulinresistens som ger upphov till i stort sett alla andra sjukdomar vi ser idag. Bästa boken om detta heter Why we get sick, av Benjamin Bikman, PhD.

 

Allt detta kan innebära att vi till en början mår sämre av den nya maten. Vi kan helt enkelt inte bryta ner den och ta upp näringen. Många av oss har dolda födoämnesintoleranser. Vi har inflammatoriska ämnen i kroppen, alltså många konsekvenser av åratal av skräpmatsintag. Beroendet maskerar och bedövar det mesta.

 

Så till en början kan vi må sämre innan vi mår bättre. Vi kan då behöva hjälp med det jag kallar biokemisk reparation, vilket innebär att vi behöver få hjälp med specialkost och ofta vissa kosttillskott ex. inflammationsdämpande, utrensande medel, enzymer, saltsyretillskott, aminosyror, pre- och proprobiotika med mera för att orka gå vidare och göra de livsstilsförändringar som är nödvändiga för att vi ska klara att leva med vår sjukdom dagligen på ett sätt som ger livskvalitet utan att hela tiden känna oss berövade. Kort sagt ett harmoniskt och glädjefyllt liv.

 

Specialister som jag utbildat på biokemisk reparation och matplaner hittar du här:

Sockerfria Kokboken

Böcker jag rekommenderar förutom min Sockerbomben i din hjärna är:

Keto – den kompletta boken om ketogen kost av Martina Johansson

Keto-licious av Hanna Gillving